Blog Penyuburan Islam UPSI

Penyuburan Islam Melalui Ledakan ICT Global

Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.

Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat.

Surah Ghafir 41:34-35

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Yakjuj dan Makjuj (Gog & Magog)

  Mereka berkata: “wahai Zulkarnain, sesungguhnya kaum Yakjuj dan Makjuj sentiasa melakukan kerosakan di bumi; oleh itu, setujukah kiranya kami menentukan sejumlah bayaran kepadamu (dari hasil pendapatan kami) dengan syarat engkau membina sebuah tembok di antara kami dengan mereka?”

  Dia menjawab: “(kekuasaan dan kekayaan) yang Tuhanku jadikan daku menguasainya, lebih baik (dari bayaran kamu); oleh itu bantulah daku dengan tenaga (kamu beramai-ramai) aku akan bina antara kamu dengan mereka sebuah tembok penutup yang kukuh.

  Bawalah kepadaku ketul-ketul besi”; sehingga apabila ia terkumpul separas tingginya menutup lapangan antara dua gunung itu, ddia pun perintahkan mereka membakarnya dengan berkata: “Tiuplah dengan alat-alat kamu” sehingga apabila ia menjadikannya merah menyala seperti api, berkatalah dia: “Bawalah tembaga cair supaya aku tuangkan atasnya”.

  Maka mereka tidak dapat memanjat tembok itu, dan mereka juga tidak dapat menebuknya.

  (Setelah itu) berkatalah Zulkarnain: “Ini ialah suatu rahmat dari Tuhanku; dalam pada itu, apabila sampai janji Tuhanku, Dia akan menjadikan tembok itu hancur lebur, dan adalah janji Tuhanku itu benar”.

  Dan Kami biarkan mereka pada hari itu (keluar beramai-ramai) bercampur-baur antara satu dengan yang lain; dan (kemudiannya) akan ditiup sangkakala, lalu Kami himpunkan makhluk-makhluk seluruhnya di Padang Mahsyar.

  Al-Kahfi 18: (94-99)

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Mati pasti datang

  Semoga Allah memberikan rahmat dan kasih sayangNya kepada  Almarhum Sultan Azlan Syah yang dikenali sebagai Raja yang menjadikan ilmu sebagai tunggak kehidupan dan disenangi rakyat ..moga delegasi seterusnya akan turut dikurniakan nur dan ilmu Allah sebagai pemimpin yang luhur dan diberkati di dunia dan di akhirat .. amiin

  Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.

  Surah ali-Imran 3:185

  Katakanlah (wahai Muhammad): “Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya)”.

  Surah al-Jumu’ah 62:8

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada Tuhan mereka pada waktu pagi dan petang, yang mengharapkan keredaan Allah semata-mata; dan janganlah engkau memalingkan pandanganmu daripada mereka hanya kerana engkau mahukan kesenangan hidup di dunia; dan janganlah engkau mematuhi orang yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam Al-Quran, serta ia menurut hawa nafsunya, dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran.

  Al-Kahfi 18:28

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Hebatnya al-Qur’an

  Al-Qur’an adalah mukjizat yang diturunkan kepada Nabi Muhammad saw. Antara mukjizat dan keindahan al-Qur’an :

  1. Lihatlah sahaja pada diri orang Malaysia yang bukan berbahasa Arab .. tetapi boleh membaca dan menghafaz al-Qur’an walaupun tidak difahami bahasanya

  2. Bahasa al-Qur’an tidak berubah sejak 2000 tahun dahulu jika dibandingkan dengan bahasa lain di dunia …contohnya bahasa Melayu dan Inggeris kurun yg terdahulu sudah tidak lagi digunapakai untuk generasi zaman ini

  3. al-Qur’an tidak akan binasa pada para hufaz yang menghafal dan mengamalkannya… tidak seperti al-Qur’an yang ditulis di atas kertas atau apa2 alat yang boleh dimusnahkan

  4. Keindahan bahasanya tidak boleh ditiru/dibuat oleh manusia.. walaupun Allah mencabar manusia untuk melakukannya

  5. Fakta saintifik terkini jelas menunjukkan hebatnya al-Qur’an yang telahpun telahpun mendahului kajian sains

  Ustaz Badlishah .. Tv Alhijrah

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Dia lah yang menjadikan matahari bersinar-sinar (terang-benderang) dan bulan bercahaya, dan Dia lah yang menentukan perjalanan tiap-tiap satu itu (berpindah-randah) pada tempat-tempat peredarannya masing-masing) supaya kamu dapat mengetahui bilangan tahun dan kiraan masa. Allah tidak menjadikan semuanya itu melainkan dengan adanya faedah dan gunanya yang sebenar. Allah menjelaskan ayat-ayatNya (tanda-tanda kebesaranNya) satu persatu bagi kaum yang mahu mengetahui (hikmat sesuatu yang dijadikanNya).

  Surah Yunus 10: 5

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Fitrah Beragama

  Manusia dibekalkan oleh Allah dengan fitrah beragama ketika dilahirkan ke dunia seperti firman Allah Taala

  Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah), (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.

  Surah al-Rūm - (30):30

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Hati

  Menurut al-Ghazālī, personaliti manusia terbentuk berdasarkan sifat-sifat kerohanian dan kejiwaan. Jiwa manusia merangkumi unsur-unsur seperti hati, roh, nafsu dan akal yang mempengaruhi pemikiran mereka. Hati secara fizikal adalah seketul daging di dalam badan manusia sama ada manusia yang mati mahupun yang hidup dan terdapat juga pada haiwan. Hati yang dibahaskan oleh al-Ghazālī mempunyai maksud kedua iaitu yang halus (laţīfah), ketuhanan (rabbāniyyah) dan kerohanian (rūḥāniyyah). Hati inilah yang berfungsi merasa, mengetahui dan mengenal dan hati inilah juga yang menjadi sasaran segala perintah dan larangan Tuhan, yang akan disiksa, dicela dan dituntut segala amal perbuatannya.

  Imam Abu Hamid Muhamed Bin Muhammad Al-Ghazali (1980), Ihya Ulumiddin Jiwa Agama Jilid 4. Perc. Menara Kudus (terj.), Indonesia.

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Kita sentiasa diawasi

  Dan Allah Maha Mengawasi segala sesuatu

  Surah al-Ahzab (33): 52

  Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.: Pada suatu hari ketika nabi Muhammad s.a.w. tengah bersama para sahabatnya, datang seseorang yang bertanya, “Apakah iman itu?” Rasulullah s.a.w. menjawab, “Iman adalah percaya kepada Allah, para malaikatNya, pertemuan denganNya, para rasulnya dan hari kiamat.”

  Laki-laki itu bertanya lagi, “Apakah itu  Islam?” Rasulullah s.a.w. menjawab, “Menyembah Allah yang Esa, mendirikan solat, membayar zakat dan mengerjakan puasa selama bulan Ramadhan.”

  Laki-laki itu bertanya lebih jauh, “Apakah yang dimaksudkan dengan ihsan?” Rasulullah s.a.w. menjawab, “Beribadah kepada Allah ‘Azza wa Jalla seakan-akan engkau melihatnya dan seandainya engkau tidak boleh mencapai keadaan itu, engkau harus yakin bahawa Dia melihatmu.”…

  al-Bukhārī (2000) Kitāb al -Īmān Bāb Sū’āl Jibrīl  al-Nabī , no. hadith 50, h. 6.

  Rasulullah s.a.w telah bersabda dalam hadith di atas dan telah mengucapkan “Meskipun engkau tidak melihatNya, sesunguhNya Dia melihatmu” yang merupakan petunjuk mengenai keadaan pemeriksaan atau pengawasan diri yang juga merupakan kesedaran dalam diri seorang hamba bahawa Allah sentiasa memantau atau mengawasi dirinya.

 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Al-Kahf

  Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah ia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya”.

  Surah al-Kahf 18:110

  Surah al-Kahf mengandungi 110 ayat. Di dalamnya terkandung firman Allah Taala tentang amaran (kepada orang-orang yang ingkar) dengan azab yang seberat-beratnya dari sisi Allah, dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka akan beroleh balasan yang baik.

  Ianya juga mengandungi kisah-kisah di antaranya:

  • Ashaabul Kahfi (sekumpulan pemuda yang beriman yang ditidurkan oleh Allah dalam gua sebagai bukti kekuasaanNya).
  • Kisah dua orang lelaki yang satunya mempunyai kekayaan dengan kebun yang banyak tetapi tidak mempercayai kekuasaan Allah dan yang satu lagi kurang harta namun taat kepada Allah dan tidak mempersekutukanNya
  • Nabi Khidir yang mempunyai kelebihan ilmu pengetahuan yang diberikan oleh Allah perkara yang akan datang
  • Zulkarnain yang diberikan oleh Allah kekuasaan memerintah di bumi, dan  jalan bagi menjayakan tiap-tiap sesuatu yang diperlukannya seperti membantu kaum yang momohon pertolongannya membina tembok dari kaum Yakjuj dan Makjuj yang mebuat kerosakan di muka bumi
 • 0 Comments
 • Filed under: Uncategorized
 • Polls

  How Is My Site?

  View Results

  Loading ... Loading ...
  Portal Pendidikan Fardhu Ain pertama di Malaysia --> http://www.mumtaz.my

  Sitewide Recent Posts

  Sitewide Tag Cloud

   Sitewide Archives

   Asma Ul Husna

   FireStats

   • Pages displayed : 700570
   • Unique visitors : 189590
   • Pages displayed in last 24 hours : 776
   • Unique visitors in last 24 hours : 225